Bemutatjuk a bölcsődét

A bölcsőde 82 férőhellyel rendelkezik, 3 nevelési-gondozási egységben 6 csoport működik, mely csoportonként 12-14 gyermek számára nyújt ellátást. Egységenként két csoportszobával és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, fürdőszobával, gyermeköltözővel, babakocsi tároló helyiséggel és részben fedett terasszal. A bölcsőde déli oldalán található az udvar.

A bölcsőde egy épületben működik az Ajtósi Dürer utcai óvodával.

A 6 csoportban összesen 14 fő kisgyermeknevelő tevékenykedik.

A bölcsőde nyitva tartási ideje a családok igényei szerint lett kialakítva, reggel 6 órától délután 17-ig.

Intézményünkbe döntően az Uránvárosban és vonzáskörzetében élő családok íratják be gyermekeiket, de jönnek a város különböző pontjairól is gyermekek, a bölcsődeválasztást többféle tényező befolyásolhatja: a szülő/k munkahelye, lakóhely, nagyszülők közelsége, speciális diéta biztosítása, a nagyobb testvér melyik közoktatási intézménybe jár.

Elsődleges feladatunk – az intézményi célokkal összhangban – a kisgyermekes családok igényeinek kielégítése, az ellátott gyermekek sokoldalú és harmonikus fejlesztése, a hátrányos helyzetű gyermekek és családjuk segítése, támogatása, az eltérő fejlődésmenetű gyerekek fejlesztése, valamint családbarát programok, tevékenységek tervezése, szervezése és lebonyolítása. A fentieken túl a bölcsőde kiemelt feladatának tekinti a gyermekek egészséges táplálkozásának, reform étkezésének segítését, az ételallergiában szenvedő gyermekek diétás étkeztetésének biztosítását.

A bölcsőde specialitása, hogy a táplálékallergiában szenvedő gyermekek számára saját konyháján készíti az ételeket. A helyben működő konyhán két szakács a dietetikus végzettségű élelmezés vezető irányítása mellett dolgozik. A bölcsődében külön diétáskonyha működik, ahonnan a Pécs Megyei Jogú Város Kisgyermek Szociális Intézmények összes bölcsődéjébe szállítják a diétás ételeket az ételallergiában szenvedő gyermekek számára.