Diétás étkeztetés

A diétás ételkészítés alapvető feltétele a megfelelő szakemberek biztosítása: diétás szakács, vagy dietetikus jelenléte. Az étlapot kizárólag dietetikus állíthatja össze, de munkája nélkülözhetetlen az árurendelés és az ételkészítés során is. Intézményünkben dietetikus felügyelet mellett zajlik nem csak az étlaptervezés, hanem az ételkészítés, tálalás folyamata is. Ellenőrzött keretek között történik a diétás élelmezés, így a gyermekek számára biztonságos, kiegyensúlyozott, tápláló ételekkel szolgálhatunk.

A 2014-es közétkeztetési rendelet szolgál az étlaptervezés alapjául minden bölcsődés korosztályú gyermek számára. Ez a diétás gyermekek esetében is igaz, viszont minden esetben ragaszkodni kell a szakorvosi diétás előírásokhoz. Az ételkészítés során használt termékek nyomokban sem tartalmazhatnak olyan allergéneket, melyek a kisgyermekeknél problémát okozhatnak. Ez jelentősen megnehezíti az étlaptervezés folyamatát: egyrészről törekszünk a változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítására, másfelől viszont számos nyersanyagon a gyártó feltűnteti a csomagoláson vagy a termékspecifikáción, hogy a termék nyomokban tartalmazhatja az adott allergént. Így nagyon nehéz a változatosságot biztosítani, hiszen számos nyersanyag tiltólistára kerül emiatt. Jó megoldásként szolgál, ha megpróbáljuk a feldolgozott élelmiszerek számát csökkenteni, és helyettük sok esetben a konyhánkon friss alapanyagokból készült termékeket használunk (például: házi húskrém, házi brokkolikrém, házi májkrém stb)

A diétás étlap megtervezése során fontos azt is figyelembe venni, hogy a diétás gyermekek gyakran már a társaikkal együtt, egy asztalnál étkeznek. Ebben a korcsoportban kifejezetten jelentős a társaság „húzó ereje”. Tehát oda kell arra is figyelni, hogy a normál menühöz vizuálisan hasonló ételt tudjunk számukra is feltálalni. Megfigyelhető, hogy a gyermekek szívesebben elfogyasztják az adott ételt, ha társaik is jóízűen falatoznak mellettük. Nem érezhetik megkülönböztetettnek, kirekesztettnek magukat azért, mert ők ételallergiától vagy – intoleranciától szenvednek.

Bölcsődénkbe járó gyermekek körülbelül 10-15%-a diétás. Ez a pécsi bölcsődék viszonylatában egy igen magas arány. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a diétás kisgyermekekkel foglalkozó kisgyermeknevelők a megfelelő szakmai háttér birtokában legyenek. Jól tájékozottnak kell lenniük arról, hogy a gondozásuk alatt álló diétás gyermeknek pontosan mit szabad elfogyasztania, és mit nem. Nem csak a konyha által biztosított ételek tálalása során, hanem a bölcsődében megrendezésre kerülő programok során is fontos odafigyelni a diétás gyermekekre. Számos program keretén belül kerül sor „nassolásra”. Gondoljunk csak a szülinapok megünneplésére, a mikulásvárásra, a Márton-napi csemegézésre vagy a Diótörő-almanapra. A kisgyermeknevelői odafigyelés elengedhetetlen! Főleg az újonnan diagnosztizált esetekben nem csak a szülők, hanem a kisgyermeknevelők feladata is megértetni, elfogadtatni az allergiás gyermekkel, hogy számukra egyes ételek tiltottak.

A csecsemők, kisgyermekek megfelelő fejlődésének egyik alapja a primer, alapvető szükségleteiknek kielégítése. Ennek az életkornak a legnagyobb kihívása, hogy a gyermekek ki vannak szolgáltatva az őket nevelő-gondozó felnőtteknek. Minél kisebbek a gyermekek annál inkább a felnőttek segítségére szorulnak. A kisgyermeknevelőnek nagyon nagy a felelőssége abban, hogy felismerje a gyermekek egyéni szükségleteit.

A csecsemőknek, kisgyermekeknek, egyéni igényeiknek, koruknak, fejletségi szintjüknek megfelelő ételeket kell biztosítani. Maga a gyermek táplálása, még abban az esetben is nehézséget okozhat, ha nem társul mellé semmilyen diétás igény. A mindennapi tapasztalat mutatja, hogy mennyiféle táplálkozási zavar, táplálási nehézség fordul elő a gyermekek körében. A kisgyermeknevelők részéről odafigyelést, megértést, türelmet és sokszor kreativitást igényel ezen problémák kezelése.

2017. szeptember elsejétől a Cseperedő Bölcsőde főzőkonyháján készül a pécsi diétás bölcsődések menüje. A mi intézményünkből kerül kiszállításra napi szinten, a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága alá tartozó pécsi bölcsődékbe az ételallergiás és -intoleranciás gyermekek napi négyszeri étele.

Diétás élelmezés biztosításához a 37/2014-es EMMI rendelet alapján, szakorvosi igazolás szükséges, melyen a kezelőorvos pontosan feltűnteti a gyermek számára biztosítandó diéta típusát. 2017 szeptemberében, a rendelet módosításra került, pontosan meghatározták a szakorvosok listáját, akik diétás igazolást állíthatnak ki: gastroenterológus, allergológus, diabetológus, endokrinológus. Sok esetben az a tapasztalat, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy a közétkeztetés keretein belül milyen feltételekhez kötött a diétás élelmezés. Az adaptációs (beszoktatási) időszakban szembesülnek először azzal, hogy kizárólag szakorvosi igazolás alapján tudunk diétát biztosítani, és nem elegendő a szülői nyilatkozat, a szülői tapasztalatok. A szülők ezt követően gyermek-gasztroenterológus szakemberhez fordulnak, ahol tapasztalataink alapján akár több hónap is lehet a várakozási idő.